Några kandidattips för primärvalet

Rösta i Primärvalet

Nu är det snart bara en vecka kvar i piratpartiets primärval till valsedlarna till riksdagsvalet senare i år!

Här kommer några tips på några av dom som jag har för avsikt att rösta på. Först några allmänna principer: Jag har valt att främst rösta på kandidater från västra distriktet, även om jag gjort några undantag lägst ner på listan. Detta eftersom varje distrikt valsedel kommer bestå av 12 kandidater som måste komma från distriktet utöver de 10 kandidater som kommer vara gemensamma för partiets alla valsedlar och kan komma varifrån som helst i landet. Att bara rösta på, eller rösta på nästa bara kända namn från andra delar av landet kan göra att vi riskerar att inte få de bästa kandidaterna från väst på dom 12 platserna. Dessutom skulle det väl vara kul om vi kunde få någon kandidat bland rikskandidaterna. Men jag har längst ner placerat två kandidater som inte är från andra distrikt som jag tror men ändå på det sättet vill försöka försäkra mig om att de kommer med.

Jag har försökt sprida mina kandidater över distriktets valkretsar. De valkretsar som fick minst kandidater på min lista fick ändå 2 och ingen fick fler än 4. 7 av mina kandidater är kvinnor, skulle egentligen velat ha någon till, men man kan inte klara alla sina kriterier samtidigt. Gällande ålder har jag en rätt normalfördelningskurva med 3 kandidater under 20, fyra kandidater över 40 och 8 respektive 7 kandidater i åldrarna 20-30 respektive 31-40.

Därutöver är det främst två personliga egenskaper som jag letat efter då jag plockat fram kandidater. Dels hur bra personen skulle göra sig och kunna tillföra i en riksdagsgrupp. Men lika viktigt om inte än viktigare är förmågan att engagera och se till att partiet får röster och på så vis faktiskt kommer in i riksdagen.

Från början hade jag tänkt skriva ner hela röstlistan så som jag tänkt rösta, men det känns inte helt rätt, så säker är jag inte på alla 22 namn jag har satt på min valsedel att jag vill peka ut dom och inga andra som rekommenderade. Istället kommer jag redogöra vilka 10 jag har i toppen. Innan vi börjar vill jag understryka att det är tips utifrån min egen bedömning, tycker du det ligger något i mitt resonemang så ta intryck, tycker du jag resonerar konstigt så ändra på de punkter du tycker jag har fel på och rösta efter eget gottfinnande.

1 Björn Odlund 27 år, Borås

Ok, vissa tycker nog det är lite självgott att sätta sig själv överst (vilket jag till viss del kan förstå), men jag tycker att jag efter 4 år i partiet har stor förståelse för partiet och dess ideologi och har fått väldigt bra medievana under åren som aktiv. Dessutom fick jag tidigt lära mig av kamrater i partiet att ditcha jantelagen. Så, fuck you jante, fuck you!

2 Marie Axelsson 24 år, Forshaga

Engagerad och inte rädd för att hugga i och hjälpa till. Lyckades på ett lysande sätt tänka utanför de traditionella ramarna och engagera nya väljargrupper i EU-valet förra året.

3 Olof Bjarnason 31 år, Mölndal

Med sina oerhört pedagogiska och trevliga bilder och diagram lyckas han förklara och få ut budskap till en helt ny publik. Att behärska konsten att föra ut nördiga och tekniska spörsmål till gemene man är en stor kompetens, särskilt som en bild ofta säger mer än tusen ord.

4 Egil Möller 31 år, Norge

Trevlig och glad kille med stor insikt i teknik och piratideologin. Bor dessutom i Oslo där det bor uppemot så mycket som 50 000 svenska medborgare.

5 Tess Lindholm 19 år, Partille

Ung engagerad och full av energi. Nyligen lärt känna men på den korta tiden har jag fått ett stort förtroende för hennes förmåga.

6 Johan Lundberg 37 år, Lidköping

Ihärdig och handlingskraftig, kunnig och insatt. Insikter och kunskap om informationsspridning och sociala medier i det nya medielandskapet.

7 C Magnus Berglund 48 år, Karlstad

Lugn och trygg värmlänning. Har i Värmland varit oerhört duktig på att engagera och dra ta in nytt folk och få partiet och rörelsen att växa och bli robustare.

8 Kalle Vedin 26 år, Göteborg

Oerhört kunnig om teknik i allmänhet och internet i synnerhet. Dessutom oerhört envis och ger sig inte trotts att flertalet andra redan gett upp. Har som aktivist arrangerat föreläsningar, demonstrationer och mycket annat med stor framgång.

9 Marielle Lecoq 39 år, Borås

Jordnära och vardagligt resonerande sätt. Kan ”tala med bönder på bönders vis”.

10 Olof Noaksson 18 år, Trollhättan

Jag gör en liten chansning här, men verkar mycket engagerad och kunnig och eftersom folk jag har förtroende för har förtroende för honom tror jag han kommer göra ett utmärkt jobb. Dessutom tror jag det är viktigt att vi har ett par yngre på listan som kan appelera till förstagångsväljarna.

Annonser

14 Responses to Några kandidattips för primärvalet

 1. Falken skriver:

  Tycker det är lite intressanta val på din kandidaturlista. Vet ju personligen att minst 2 av dom inte hör dit, då dom inte gjort något för partiet på senaste tiden, utan endast försökt roffa åt sig makt och ställning inom partiet för eget bruk.

  Men men, det är som sagt din egen lista (och lite egenkär är du tydligen också eftersom du placerar dig själv överst). För partiets skull så hoppas jag den slutgiltiga listan inte stämmer överens med ovanstående.

 2. […] själva valet. Björn Odlund kommer i alla fall ihåg mig, och sätter mig som nummer sex på sin kandidatlista i bloggen, tack så mycket Björn. Jag vet att jag kan göra ett bra jobb för Piratpartiet även på […]

 3. Olofb skriver:

  Tack för fina ord Björn! :)

 4. maloki skriver:

  Blev verkligen rörd, You made my day! :) (läste det vid frukost, typ. :D) gått och mått bra hela dagen :)

  Kram!!

 5. Marielle skriver:

  Tack Björn,
  Trodde inte att jag skulle hamna på någon annans lista än min brors. Har inte ens lagt till mig själv på mina kandidater när jag röstade nyss:D

 6. Adam Eltér skriver:

  Jag tycker överhuvudtaget inte att man ska rösta på sig själv. Varken högst upp eller längst ner på sin lista. Om vi som parti reagerar på att en domare i tingsrätten är jävig bör vi inte heller t.ex. rösta på oss själva, det blir lite dubbelmoral där.

  Kan ju förresten tillägga att jag själv avstod från att rösta på mig själv i Ung Pirats ombudsval av principskäl.

  Det här är bara konstruktiv kritik och jag hoppas att du tar den som sådan. Tack för allt arbete som du lagt ner i partiet :)

 7. Björn Odlund skriver:

  Mnja, iom att min röst bara är en av väldigt många och alla har lika tillgång till att bestämma hur de vill rösta så kan jag nog inte se det som jäv.

 8. […] Björn Odlund beskriver både hur framtagandet av listorna går till, och redogjort varför han listar 10 personer. Calandrella listar också sin top 10. Humlan listar 3 av sina favoriter. I sitt urval så gjorde Carl Johan Rehbinder inte bara en, eller två inlägg om kandidater, utan det var en hel serie om hans urvalsprocess. Projo/Gothbarbie tyckte att det blev lite svårmotiverat efter ett tag och listade därför bara några få. […]

 9. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Falken: Synd att du inte utvecklar det där resonemanget. Har du lust att göra det så får du gärna göra det via mail?

  @Adam Eltér: Nja, det är skillnad på jäv och att rösta på sig själv. Jäv är reglerat…normalt sett(!). Jäv handlar också om att ha en position där man utövar större inflytande över andra än andra, ex. domaren i TPB-målet.

  Att rösta på sig själv är dock fullt tillåtet och ligger i linje med den demokratiska rätten, dvs att rösta på den man själv vill. Det är heller inte jäv då det inflytande man vid röstningen har enbart gäller ens eget röstande. Att det måste vara så här är också en konsekvens av åsiktsfriheten och valhemligheten som är oerhört viktig…för alla utom FRA förstås.

  @Björn Odlund: Tack för din lista och att du vågade gå emot strömmen och rösta på dig själv när du tycker det är rätt val att göra!

 10. TOQig skriver:

  Fuck jante! You go Björn! (och näe, det är inte jäv i min mening)

 11. Adam Eltér skriver:

  @Thomas Tvivlaren: Jag menade inte att det definieras som jäv utan att jag ser det som jämförbart med jäv. Givetvis _får_ man rösta på sig själv, det är upp till varje person att avgöra men jag anser inte att det är rätt.

  Kan ju också säga att jag personligen har större förtroende för kandidater som inte röstar på sig själva, det visar att de faktiskt inte bara tänker på att själva komma in i riksdagen utan även tänker på andra och det bästa för partiet. Nu kan ju givetvis Björn tycka att han är den mest lämpliga kandidaten att vara överst på listan, men jag tycker ändå inte att det är rätt att rösta på sig själv.

  Björn, till sist kvalade du in på min lista också ;)

 12. Thomas Tvivlaren skriver:

  ”Kan ju också säga att jag personligen har större förtroende för kandidater som inte röstar på sig själva”

  Jag förstår vad du menar samtidigt som jag har svårt för falsk ödmjukhet. Är man en vass kandidat och själv tycker att man hör hemma i Riksdagen så tycker jag inte man ska hymla med det.

  Värt att tänka på är också att det inte finns någon plikt att delge hur man har röstat. Har de som inte berättat hur de röstat högre trovärdighet än den som gör det och har röstat på sig själv? Har de som berättat hur de röstat men blåljuger högre trovärdighet än den som röstar på sig själv och är ärlig med det?

  Hur som haver, nu är valet slut och skönt är väl det… :)

 13. Adam Eltér skriver:

  @Thomas:

  ”Har de som inte berättat hur de röstat högre trovärdighet än den som gör det och har röstat på sig själv? Har de som berättat hur de röstat men blåljuger högre trovärdighet än den som röstar på sig själv och är ärlig med det?”

  Nej i båda fallen. Det är tusen olika saker som gör att man röstar på en viss kandidat och i det stora hela spelar hur kandidaterna har röstat en rätt liten roll.

  De jag röstar på har jag oftast så stort förtroende för att jag är säker på att de inte ljuger. I vissa fall kan jag givetvis inte vara säker på det men i de fallen handlar det om personer som gjort så mycket bra saker för vår politik/vårt parti/etc. att det inte spelar särskilt stor roll för mig hur de röstar.

  Krångligt, jag vet, och ibland kanske min åsikt inte går att försvara men för mig själv känns det ändå bäst att inte rösta på mig själv och jag har mer förtroende för dem som också gör som jag :)

 14. Thomas Tvivlaren skriver:

  @Adam Eltér: ”Krångligt, jag vet, och ibland kanske min åsikt inte går att försvara men för mig själv känns det ändå bäst att inte rösta på mig själv och jag har mer förtroende för dem som också gör som jag :)”

  Det där låter som en princip och även om den – kanske – inte är så underbyggd så tycker jag man ska värdera principer. Det räcker för mig.

  ”Det är tusen olika saker som gör att man röstar på en viss kandidat och i det stora hela spelar hur kandidaterna har röstat en rätt liten roll.”

  Om inte annat blev jag varse det igår kväll när jag försökte sätta samman min egen kandidatlista. ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: