Kryptering som mänsklig rättighet

Som vanligt är jag något efter, men förra måndagen satt jag på en workshop om FRA och olika tekniska lösningar som kryptering och anonymisering man kan använda för att försöka återerövra sitt privatliv så gott det går som tagits ifrån en av FRA-lagen och andra övervakningslagar. För rättigheter måste upprätthållas både med lagar och teknik. Behovet att låsa dörren när man går hemifrån finns även om vi har lagar som säger att folk inte får gå in och ta saker bara för att det är olåst. Självklart ska lagar som FRA-lagen bekämpas, men vi behöver även andra verktyg och metoder att hålla saker privata.

Bland annat pratade Jacob Hallén och Anders Billander om GnuPG vilket fick mig att tänka på ett citat av Eben Moglen, juristen som försvarade skaparen bakom PGP efter att han fått problem (historien om PGP mellan 05:07 och 07:00 i klippet) med de juridiska myndigheterna.

There is a First Amendment right to speak in a encrypted way… The right to speak PGP is like the right to speak Navajo. The Government has no particular right to prevent you from speaking in a technical manner even if it is inconvenient for them to understand.

Det här är en något som vi i Sverige fortfarande har kvar som lagstadgad rättighet. Rätten till ett privatliv har ju i praktiken reducerats till en papperskonstruktion. Moraliskt har vi en rätt till det, även om lagarna inskränker den rättigheten i väldigt stor grad. Hur länge får vi ha kvar rätten att prata på påhittade språk? I England har dom avskaffat den.

Annonser

2 Responses to Kryptering som mänsklig rättighet

  1. intent skriver:

    får man rekomendera http://www.bitblinder.com ? den kan ge goda kryptering och anonymitets möjligheter

  2. ulf_pirat skriver:

    Bra skrivet! Rätten till kryptering måste försvaras!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: